2013. december 1., vasárnap

Cementlapok régen és ma


Születésemtől a gimnazista éveimig Pest belvárosában cementlappal burkolt körfolyosós, nagy belmagasságú, polgári lakásban éltem.
Ekkor tájt még divat volt ledobni aprót az „ószeresnek” és hetente járt a köszörűs, aki utánozhatatlan hangján üvöltötte el magát az udvarban, szolgáltatását reklámozva.  

Körülbelül ide nyúlik vissza a cementlapok iránti szeretetem.

Közben felnőttem, de a közel száz éves bérház cementlapos gangja még mindig gyönyörű, hasonlóan több ezer más kapualj és folyosó, lépcsőforduló cementlapos burkolatához. 
Ma újra tért hódítanak a cementlapok, így kerültem kapcsolatba egy kiállítás alkalmával a Marrakesh Cementlapokat megálmodó kis manufaktúra tulajdonosával, akinek marrakeshi üzemében a cementlapok minden darabja, sablonokba öntve kézzel készül, a hagyományos technológia szerint. 
Mivel választékukban a 20x20- as méretű, 
19. századi francia és mediterrán mintáktól, a mai modern geometrikus, retro és arab mintákon keresztül a hatszög alakú lapokon át minden megtalálható, így megrendelőim részére gyerekjáték bármilyen stílusú lakásba, kávézóba, teraszra kiválasztani a megfelelő cementlapot.
A Marrakesh-től lehetőséget kaptam, hogy még közelebb kerülhessek a cementlapok csodás világához és módom volt a tulajdonossal közösen újragondolni, megtervezni és összeállítani egy kibővült kollekciót. Így választékukban a korábban felsorolt motívumok a visszafogottól a dominánsig , a paszteltől a sötét színekig, a legtrendibb  mai színeken át megtalálhatók. 
És a  meglepetés : már tervezés alatt a századforduló magyar mintáit és színeit felelevenítő  kollekció is!

Aki beleszeretett és kíváncsi a teljes cementlap választékra az ne habozzon, keresse fel a Marrakesh Cementlapok bemutatótermét Törökbálinton vagy térjen be a Designdock Lakberendezés bemutató házába a XVII.kerületbe. Mindkét helyen nagy örömmel segítünk kiválasztani az Önnek legmegfelelőbb mintát és színvilágot.


A fotókért köszönet Erdős Ritának, Székely Péternek és a Marrakesh Cementlapok-nak!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése