2013. november 21., csütörtök

Átváltozás- tervezői szemmel

Mint bábjából a pillangó, lassan kibontotta szárnyait épülő házunk is.
Ilyenkor derül ki, mit is álmodtunk.

Legtöbbször azonban némi fájdalmat okoz ez a pillanat, mivel a ház külső megjelenésénél a megrendelők avagy a kivitelezők többféle hozzáállást is tanúsíthatnak:

1. elfogadó, megvalósító (ilyen nincs)
2. áttervező (látott valahol valamit- ez a gyakori)
3. befejezetlen (pénz híján vakolatlanul marad)

Szeretnék kitérni a leggyakoribb esetre, amikor a tervezés folyamat már lejátszódott, volt egy koncepció, el lett fogadva és engedélyt is kapott, de a megrendelő- vagy olykor a kivitelező- a végén saját elképzeléseit, önmagát valósítja meg.
Természetesen a ház az övé lesz, ő fogja lakni, ő nézegeti majd, és- persze őt fogja bántani leginkább, ha valami nem sikerül.
Éppen ezért dolgoztuk ki azt a stratégiát, hogy a cégünk a teljes megvalósításig, a berendezésig is figyelemmel kíséri, és művezetéssel látja el a ház építését.
Azonban aki életében először építkezik, nem tudja, milyen szerencséje van, azt hiszi mindent meg kell oldania, rohangál, elkezd variálni, és nem csak a felhasznált anyagokra kiterjedően, hanem a tervezést is most akarja felülbírálni. Ilyenkor vagyunk mi, tervezők nagyon szomorúak, és ma nem tehetünk mást, mint tudomásul vesszük, nem tekintjük életünk fő művének, levesszük a referencia listáról, és ennyi.
Tudni kell egyébként, hogy a szerzői jog vonatkozik minden tervezett épületre, és magába foglalja az épület homlokzati kialakítását, megjelenését, ami sarkalatos kérdés egy építészeti alkotásnál. Valójában egyetlen építész sem merné megtenni, hogy az eredeti tervező megkérdezése nélkül áttervezze a ház látványát, mivel ez etikai pert von maga után.
Megteszi ezt helyettük a megrendelő. Sajnos a nem engedélyköteles kifejezés szabad teret enged, lehet variálni- a szerzői jog ettől független, de ma Magyarországon ritka ennek érvényesítése. Talán azért mert a jogászok és bíróságok egyéb csip- csup ügyekkel el vannak látva, az építészeknek pedig nem telik ügyvédekre....
Tervezett homlokzat- besüllyesztett sarok- tégla- ablak motívum.
Tervezett bejárat: oszloppár, fa gerenda csatlakozások
(oszlop takarja a szellőző kivezetést)

Megvalósuló homlokzat
Oszloppár nincs
téglaburkolat szorított fugával, ablak alatt.
A megjelenés nem idézi a téglaarchitektúrát, azzal ellentétes, az elhelyezés nem csak esztétikai, hanem műszaki problémát is okoz, mivel kiugrik, az ablakpárkány nem ugrik elé, a víz és a fagy veszélyezteti.
Mindezek után mint építész, örülök őszintén, hogy elkészülnek a házak, próbálom őket figyelemmel kísérni, és már késő közbelépni. A következő háznál persze előre szólunk, hogy ne így, ne úgy, de ott is lesz valami más... Mindez úgy, hogy odafigyelünk. Mi lett volna, ha nem?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése