2013. szeptember 2., hétfő

Futó projectek - Könnyűszerkezetes házépítés Lőrincen 

A Megrendelő szemével....

"Életem legnehezebb feladata és legnagyobb kihívása ez az építkezés. 
De ha a végeredményt nézem, hogy nem egy panellakást vettem, hanem egy könnyűszerkezetes házat építek, azt hiszem jól döntöttem. És csak a pozitív oldalát nézem, mivel egy építkezés nem könnyű, főleg egy egyedülálló nőnek nem.
Pár hónap múlva a gyerekekkel beköltözhetek az új otthonunkba.  És hogy ez tényleg egy igazi otthon legyen számunkra, már a tervezést is két anyukára bíztam, akik az egész tervezés során szinte a vesémbe láttak...
A döntésemet megelőzően Krisztával az oldalamon, sok panellakást megnéztünk. De a magas közös-költség, és a kertes környezet előnyei miatt, mégis úgy döntöttem elfogadom szüleim segítségét, és az telkükön megépítve belevágok az építkezésbe. 

Az, hogy könnyűszerkezetes ház mellett döntöttem ,köszönhető  annak ,hogy baráti társaságomban is van ilyen ház, valamint  a tervezők XVII.kerületi könnyűszerkezetes bemutatóházában részletesen beavattak a szerkezeti rétegrendekbe, szigetelésbe, felvilágosítást kaptam  az építkezés gyors  ütemezéséről és természetesen a  várható költségekről. 

Már a kezdés rengeteg nehézségbe ütközött a tervek engedélyeztetése során a 18. kerületi Önkormányzatnál. Az ügyintézés lassúságánál jobban csak az empátia és a segítőkészség nagyfokú hiánya sokkolt. 
Az hogy az építkezés a héten elkezdődött és a  házam három hónap múlva beköltözhető és életünkbe visszaáll a nyugalom ,nagyon jó érzéssel tölt el. "
Kiss Judit 

És ahogy mi, tervezők látjuk...

Egy kora tavaszi napon a XVIII.kerületben, gyönyörű fás, napos, nagy udvar fogadott minket, melyet  régi épületek öleltek körül. Egy kút állt a kert közepén méltóság teljesen, kis tetővel, mely a hatalmas fákkal együtt meghatározták a telek hangulatát.

Látványtervek
Nyiri Zsuzsa építész tervező és Fest Krisztina lakberendező közös munkája
A tervezendő új lakóépületet részben a régi melléképület helyére, de U alakban álmodtuk meg, így körbe ölelve majd a szép új kertet és természetesen minden növényt meghagyva, amit csak lehet.
A tervezés fontos szempontja a költség és időtakarékos ház, valamint a minimális alapterületen mégis praktikus otthon kialakítása volt a Megrendelő fiatal anyuka és három kisgyermeke részére.
Ennek megtervezése az építész és lakberendező szoros együttműködés során jött létre.
A ház tetősíkjainak összehangolása, a földszintes minimális méretek mellett mégis egy városias, lakóház jellegű- esztétikus, hangulatos házforma kialakítása komoly kihívás volt. Végül a beforduló tömeg oromfalas kialakítása és az ölelő tömeg mintegy visszhangként ismétli az oromfal kisebb képét. A bejárat visszahúzásával a fedett bejárat és terasz is megoldódott, és egy elbújtatott csendes kis terasz jött létre.
Az adottságok miatt tűzvédelmi okokból a telekhatárra és a melléképület mellé is tűzfalat kellett építenünk, amivel sajnos nagy árat fizettünk az ideális telepítésért.
A területen alapvetően szabadon álló beépítés van, megengedve a kialakult oldalhatáros beépítést is, azonban ezt tervtanács által kellett elfogadtatni.
Így, miután megterveztük a házat, megindult az engedélyeztetés akadályokkal kirakott útján.

Rendszeres blog bejegyzésünket olvasva a projectről, végig  követhetitek  az egész építkezést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése